Документа Новости Обавештења Разно

ПРЕПОРУКЕ ОПШТИНСКОГ ШТАБА ЗА ВАНРЕДНЕ СИТУАЦИЈЕ БРУС ПОВОДОМ НЕПОВОЉНЕ ЕПИДЕМИОЛОШКЕ СИТУАЦИЈЕ НА ТЕРИТОРИЈИ ОПШТИНЕ БРУС

Поводом неповољне епидемиолошке ситуације на територији општине Брус а у сарадњи са епидемилошком службом ЗЗЈЗ Крушевац и Домом здравља Брус , ОпШВС Брус је донео препоруке које је потребно спроводити, а све у циљу спречавања ширења и сузбијања вирусне инфекције COVID-19 на територији општине Брус. Након погоршања стања и повећаног броја инфицираних лица вирусном инфекцијом COVID-19, а у складу са Одлукама Кризног штаба Владе Републике Србије, у свим установама, затвореним просторима и јавним местима потребно је строго се придржавати превентивних и противепидемијских мера, с тога ОпШВС Брус доноси следеће :

ПРЕПОРУКЕ

1. Обавезно је ношење заштитних маски као превентивна мера појачаног здравственог надзора, ради спречавања ширења и сузбијања заразне болести COVID-19 изазване вирусом SARS-CoV-2 у свим затвореним просторима, трговинским радњама, занатским објектима и објектима за пружање игара на срећу, јавним институцијама, банкама, поштама, образовним и др.институцијама, у јавном превозу, како од стране запослених тако и од стране корисника услуга.

2. Препоручује се обавезно држање физичке дистанце од минимум једног метра уз обавезно ношење заштитне опреме,а све у циљу спречавања ширења и сузбијања заразне болести COVID-19 изазване вирусом SARS-CoV-2.
3. Општинска управа Брус, сви субјекти од посебног значаја за заштиту и спасавање и друге службе на подручју општине Брус, у обавези су да се придржавају Инструкције о организацији радних простора у органима државне управе и служби Владе РС у примени мера заштите од заразне болести COVID-19 након укидања ванредног стања.

4. Препоручује се одлагање организовања школских матура, спортских такмичења, турнира, културно-уметничких скупова, као и породичних окупљања (свадбе, рођендани, крштења, прославе и сл.) на којима учествује већи број људи.

5. Препоручује се да се сахране својих најближих обављају у што мањем броју присутних лица без примене осталих других обичаја, уз придржавање свих прописаних мера спречавања ширења и сузбијања заразне болести COVID-19 изазване вирусом SARS-CoV-2.

6. Угоститељски објекти у обавези су да се строго придржавају прописаних мера, упутстава и инструкција прописаних од стране Кризног штаба Владе Републике Србије. Препоручује се одговорним лицима свих врста угоститељских објеката да због погоршања епидемиолошког стања на територији општине Брус, скрате радно време својих објеката у циљу спречавања ширења и сузбијања заразне болести COVID-19 изазване вирусом SARS-CoV-2.

7. ЈКП ,, Расина“ Брус да врши редовну дезинфекцију свих јавних површина, градских улица и тротоара, круга Дома Здравља Брус, као и других јавних површина са великом фреквенцијом људи.
8. Препоручује се строго придржавање мера и наредби министра здравља које подразумевају да и даље остаје на снази забрана уласка у Дом за стара лица Центра за социјални рад у Брусу, као и забрана корисницима да излазе из истих.

9. Препоручује се строго придржавање свих пописаних мера, препорука, упутстава, инструкција и закључака Кризног штаба Владе Републике Србије, као и Општинског штаба за ванредне ситуације Брус.

10. Препоручује се старијим лицима да без преке потребе не напуштају своје домове због погошане епидемиолошке ситуације на територији општине Брус, а уколико морају, да се строго придржавају прописаних мера, инструкција и препорука, а све у циљу спречавања ширења и сузбијања заразне болести COVID-19 изазване вирусом SARS-CoV-2.

11. Превентивне и противепидемијске мере које треба спроводити у установама и предузећима а односе се на запослене:
11.1. Препоручује се коришћење сопственог превоза за долазак на посао и одлазак са посла како не би дошло до блиских контаката запослених у току путовања. Потребно је користити лична заштитна средства, маске и рукавице уколико лица нису сама у возилу.
11.2. Обавезно мерити температуру запосленима при уласку у установу, бесконтактним термометром, особе са повишеном температуром одмах вратити кућама, и о евентуалним нежељеним појавама одмах обавесте Дом здравља Брус.
11.3. Обавезан је пролазак запослених кроз дезобаријеру приликом доласка на посао (освежавати раствором хлорног препарата који се редовно припрема), при том дезинфиковати руке,
11.4. Обавезно је коришћење личне заштитне опреме (маски и рукавица) као и дезинфекција руку запослених као и корисника који буду у могућности то да прихвате,
11.5. Запослени и корисници који имају здравствене тегобе: температура, бол у грлу, кијање, кашаљ, отежано дисање, дијареја, болови у зглобовима и мишићима не долазе на посао, већ јављају телефоном шефу о свом здравственом стању,

11.6. Неколико пута дневно дезинфиковати радне површине (столове), тастатуре, мониторе, мишеве рачунара, кваке, дршке од намештаја, прозорске ручке, рукохвате и наслоне столица, тоалете,славине, прекидаче итд.

КОМАНДАНТ ОпШВС
Саша Милошевић

Leave a Comment