Локалитети

У Брусу се налазе остаци светилишта Метође, подигнутог још у 3. веку, док је манастир Лепеница из 15. века. На 25 километара од Бруса, на источној страни обронака Копаоника је село Крива Река, а у њему црква Св. Петра и Павла из прве четврти 17. века.

Средњовековни град Козник је један од најатрактивнијих локалитета на територији општине Брус. Козник је тврђава подигнута у последњој трећини XIV века. Смештена је на обронцима Копаоника[а], на једном купастом узвишењу висине 921 m нмв[б], које доминира околином, изнад реке Расине. У историјским подацима се везује за личност великог челника Радича Поступовића, велможе Стефана Лазаревића (кнез 1389—1402, деспот 1402—1427). У склопу Ноћи музеја 2009. године, у тврђави Козник је била смештена поставка под називом „Живот у средњовековном замку“. Данас је делимично конзервирана и налази се под заштитомРепублике Србије као споменик културе од великог значаја

Грабовница – Градиште или Гобеља место је на коме се налазе остаци једног средњовековног града, на купинастом брду изнад Бруса. Град се простирао на два брега, који су били повезани природном гредом преко које је ишао зид. Због положаја који доминира погледом на Расину и путева који туда пролазе ово место туристи радо посећују.

Занимљиви су и остаци града Златари – Градиште које се налази на брегу на саставу Градишког и Сувајског потока. Средњовековни град био је, бар по остацима, у облику елипсе, а зидан је од ломљеног камена и малтера.

Источна страна планине Копаоник (2017 м), до највишег, Панчићевог врха припада територији општине Брус. Он је и срце општине Брус. Иако планински масив, околним долинама му се врло лако прилази, што је, због великог рударског богатства доста коришћено у прошлости.

Богата рударска прошлост Копаоника у историјским изворима бележи рашког краља Стефана Уроша I који овде доводи најамнике познатије као Сасе. Рударска насеља имала су и топионице и ковнице новца. Копаоничко рударство доживело је процват у 14. и 15. веку, за време деспотовине, када се развија трговина са Дубровачком републиком. Преко Копаоника и Бруса водили су римски путеви, а њиховим трагом касније ишли су и дубровачки каравани према Софији и Цариграду. И данас се овде могу наћи остаци тих римских и средњовековних времена.

Кулина, по свом називу указује на постојање старог утврђења које се данас голим оком не може уочити. По овим утврђењима је извесно да су коришћена у римско доба, али и касније, у средњем веку, као систем утврђења којима је, вероватно, штићен рудник на Копаонику.

Између Бруса и највишег врха на Копаонику, Панчићевог врха, налази се село Брзеће које се данас, осим пољопривредом, интензивно бави и туризмом. И, иначе поткопаоничка села краси гостопримљивост, али и сјајна кухиња. Специјалитети овога краја могу се пробати у бројним објектима на Копаонику, а сеоске домаћице су међу најбољима на традиционалном такмичењу„Златне руке Бруса“ – манифестацији која се сваке године крајем августа одржава у Главној улици у Брусу.[/vc_column_text][vc_gallery type=”image_grid” images=”599,600,601,602,603,604,605,606,607,608,609,610,611,612,613,614,615,616,617,618″][/vc_column][/vc_row]