Документа Новости Обавештења Разно

ЗАКЉУЧЦИ ШТАБА ЗА ВАНРЕДНЕ СИТУАЦИЈЕ ОПШТИНЕ БРУС ОД 07.07.2020.ГОДИНЕ

На основу Одлуке о проглашењу ванредне ситуације на територији општине Брус број: 87-289/2020-II од 07.07.2020 године, Уредбе о допунама Уредбе о мерама за спречавање и сузбијање заразне болести  COVID-19 (,, Службени гласник РС” број: 66/2020, 93/2020 и 94/2020), и предлога мера епидемиолошке службе ЗЗЈЗ Крушевац број: 459 од 07.07.2020 године, на деветнаестој ванредној седници Општинског штаба за ванредне ситуације Брус донети су следећи :

З А К Љ У Ч Ц И

  1. Обавезно је ношење заштитних маски и поштовање физичке дистанце од 2 метра у затвореном простору (јавне установе, јавна предузећа, привредна друштва, банке, поште, трговински објекти, тржни објекти, кладионице и друге радне организације) као и на зеленој пијаци.
  2. Забрањује се окупљање више од 5 особа у затвореном и на отвореном простору уколико није мoryhe обезбедити физичку дистанцу од 2 метра и одговарајуће мере заштите (ношење заштитне маске и/или визир и рукавица).
  3. Забрањује се организовање свечаности ( свадбе, рођендани, крштења) као и спортске и друге манифестације забавног карактера (концерти,утакмице и др.)
  4. Ограничава се рад угоститељских објеката (кафића, барова, ресторана, хотела- хотелских ресторана, кладионица које пружају угоститељске услуге, сала за организвање прослава, дечјих играоница), као и објеката за пружање игара на срећу ( спортске кладионице, слот клубови и др.) на територији општине Брус. Радно време истих ограничава се на период од  7:00 – 20:00 часова.
    • Рад угоститељских објеката прилагодити тако да број особа за столом не може бити већи од двоје уз поштовање обавезне дистанце од 2 метра између столова. Број особа у објекту треба ограничити тако да је могуће обезбедити удаљеност од најмање два метра од других особа у свим правцима. Сви запослени су у обавези да носе маске и/или визире и рукавица, док су послодавци дужни да обезбеде адекватна средства за дезинфекцију руку која ћe бити лако доступна. На улазу у објекат поставити дезо-баријере са одговарајућим дезинфекционим средством по препорукама Министарства здравља Републике Србије. У самом објекту потребно је што чешhе спровођење дезинфекције. У тоалетима обезбедити течни сапун и папирне убрусе.
  5. У свим образовним установама одложити окупљања (додела сведочанства, диплома и других скупова). Пријемни испити и упис ученика у образовним установама потребно је организовати уз примену свих мера заштите (физичка дистанца од 2 метра, ношење маске и /или визира и рукавица).
  6. Налаже се ПУ ,, Пахуљице“ Брус да спроведу све мере заштите у складу са упутствима надлежног министарства. Препорука родитељима је да чување деце организују мимо вртића, осим ако радне обавезе родитеља то не дозвољавају.
  7. Забрањује се коришћење отворених и затворених базена, SPA и Wellness центара.
  8. У јавном превозу (градски, међуградски, и други организовани превоз) обавезно је ношење заштитне маске и/или визира (возачи,  редари, контролори и путници) уз редовно проветравање и дезинфекцију возила. Лицима без заштитне маске се забрањује улаз возило јавног превоза или организованог превоза. Број и распоред путника у возилу треба да је такав да омогућава прописану удаљеност мeђy њима од најмање један метар. Возачи такси возила су у обавези да имају адекватну заштиту (ношење маски и рукавица) уз постављање заштитне  преграде ради дистанцирања  од путника  у возилу, као и честих проветравања и дезинфекција возила.
  9. Налаже се спровођење свих мера личне заштите у верским објектима, приликом верских обреда ( крштења, причешћа, венчања, опела и др.)
  10. Налаже се одговорним лицима козметичких, фризерских салона, салона лепоте, fitness-центара и теретана да организују рад уз спровођење свих мера заштите од стране запослених (ношење заштитне маске, визира и рукавица).
  11. У парковима, дечјим и спортским игралиштима и током вежбања на отвореном простору, дозвољено је окупљање до 5 особа уз придржавање свих прописаних мера заштите. Не препоручује се боравак у групи коју чини више од 5 особа, осим ако не живе у истом домаћинству и у којем иначе не примењују меру физичког дистанцирања.
  12. Налаже се органима локалне самоуправе и другим јавним субјектима да предузму мере заштите запослених и организују вршење услуга грађанима у складу са датим препорукама.
  13. Налаже се свим објектима јавне намене (јавне установе, јавна предузећа, привредна друштва, банке, поште, трговински објекти, тржни центри и други) да спроводе честу дезинфекцију – минимум једном дневно одговарајућим дезинфекционим средствима по препорукама Министарства здравља Републике Србије.
  14. Налаже се ЈКП ,, Расина“ Брус да врши редовну дезинфекцију свих јавних површина , градских улица и тротоара, круга Дома Здравља Брус,  као и других јавних површина са великом фреквенцијом људи.
  15. Налаже се управницима стамбених зграда да у сарадњи са ЈКП ,, Расина“ Брус врше редовну дезинфекцију свих заједничких просторија унутар стамбене јединице уз употребу адекватних дезинфекционих средстава по препоруци Министарства здравља PC (улаза, ходника, степеништа, лифтова, подрума, вешерница и сл.)
  16. Обавезно је поштовање мера из Уредбе о мерама за спречавање и сузбијање заразне болести COVID-19.
  17. Контролу донетих закључака штаба вршиће инспектори Одсека за инспекцијске послове Општинске управе Брус и Одељење санитарне инспекције Одсека за санитарни надзор Крушевац.

Општински штаб за ванредне ситуације Брус апелује на чланове породица лица која су тестирана PCR тестом, да остану код куће до добијања резултата тестираног лица, како би се спречило даље ширење вируса у популацији и стабилизовала епидемиолошка ситуација на територији општине Брус .

 

КОМАНДАНТ ОпШВС

Саша Милошевић

Leave a Comment