Народна библиотека Брус

Историјат Народне библиотеке Брус

У време краља Милана Обреновића, године 1871. када је Брус проглашен варошицом, виђенији људи доприносе развоју просвете и културе отварањем читалишта 30. новембра те године. Тог дана читаоноца је имала 10 књига, 4 часописа, 2 слике већег формата и 19 учлањених особа. Београдски лист ,,Радник“ издавача Светозара Марковића, први доноси вест да је у Брусу отворена читаоница ( 4. фебруар 1872. године). Године 1978. Библиотека је добила свој стални простор у згради Центра за културу, површине 579 m2.

Ова установа има дугу и богату традицију и све до данас је центар културног и образовног живота овог краја. Рад одељења је организован преко: позајмног, дечјег са читаоницом, научног са читаоницом и завичајног одељења. Библиотечко одељење је компјутеризовано. У циљу задовољавања потреба свих корисника Библиотека је приступила новим информационим технологијама. Од 2008. године започела је електронску обраду, унос података у COBISS.SR- кооперативни онлајн библиографски систем и сервис као и COBISS3/ Позајмицу читаоца евидентираним преко ове базе. Ревизија је рађена на основу програма Народне библиотеке Србије: аутоматизована ревизија у окружењу COBISS3/INVENTAR, где је утврђено да Библиотека располаже  фондом од 32.000 јединица библиотечке грађе. Захваљујући Министарству културе и информисања које је одобрило средства према усвојеном  пројекту ,,У сусрет дигиталној библиотеци“ у 2019. години ушли смо у процес дигитализације завичајне збирке. Одржано је више радионица и предавања  на тему ,,Едукација о дигитализацији“ уз присуство ученика основне и средње школе, установа културе, просветних радника и медија.

У циљу афирмисања установе у локалној заједници и Републици Србији, информисања и даљег унапређења стручне делатности и научне баштине, Библиотека ће у складу са својим могућностима наћи начина да изда неко занимљиво дело наших завичајних аутора. Издавачку делатност је започела 2010. године.

Народна библиотека Брус је организатор разноврсног програма: промоције књига, књижевне вечери, изложбе, предавања, музичко-сценских наступа и креативних радионица. Поводом Светског дана поезије и првог дана пролећа одржавају се радионице за ученике Основне школе из Бруса.Такође се одржавају  и  огледни часови из српског језика и културе . У току године обележава најзначајније датуме: годишњице најпознатијих књижевника, светски дан поезије, светски дан књиге, дан Словенске писмености и културе, дан библиотекара, дечје недеље, дан Библиотеке, дани Преображења-традицијоналног обелажавања Дана Општине Брус. Учествије у обележавању манифестације ,,Ноћ књиге“.

Народна библиотека Брус је место отвореног срца, где сви корисници и сарадници радо долазе у потрази за новим сазнањима. Она је културна оаза за све житеље ове општине. Наставиће да обавља своју делатност према својим могућностима јер ужива велики углед а стекла га је марљивим радом.